Portugál nyelv kezdőknek és haladóknak

Mindennapi portugál

Mindennapi portugál

Portugál sorozatok nyelvtanulóknak

2020. augusztus 08. - Professora Csilla

Sokszor kérdezik a diákjaim, milyen sorozatokat nézhetnének portugálul, hogy így is gyakorolják a nyelvet. Legtöbben persze azt szeretnék, ha felirat is lenne ezekhez a sorozatokhoz, legalább portugálul, de persze sokkal többet segítene a megértésben, ha angol fordításhoz is hozzáférnének.

ver_tv.jpg

Itt aztán nagyon nem mindegy, hogy valaki európai vagy brazil portugált tanul. A brazilosok gyakorlatilag dúskálhatnak a feliratozott és könnyen elérhető sorozatokban (a következő poszt majd ezekről fog szólni), a többieknek viszont nagyjából semmi nem jut. Nem igazán értem, miért nem figyelnek erre oda a portugálok, hiszen az ő érdekük is, hogy nemzetközi szinten is érhetővé tegyék az alkotásaikat, mégsem feliratoznak semmit, illetve legfeljebb a DVD-s kiadásokon van portugál felirat.

Ami annyit jelent, hogy az egyébként kiváló portugál sorozatokat sajnos csak azoknak tudom ajánlani, akik már legalább B2-es szinten vannak. Hiszen felirat nélkül megérteni egész történeteket nagyon nehéz, ugyanakkor megéri az erőfeszítést, mert hihetetlenül sokat lehet így tanulni.

Az alábbi lista teljesen az egyéni ízlésemet tükrözi, és ha kihagytam valamit, ami viszont nektek tetszik nagyon, akkor mindenképpen hívjátok fel rá a figyelmem, előre is köszönöm. Mindegyik elérhető online, anélkül, hogy bárhová fel kellene iratkozni vagy bármennyit kellene fizetni.

 

1. O Conde de Abranhos - Abranhos grófja: 2000, RTP, 26 rész

abranhos.png

Irodalmi adaptáció Eça de Queirós regényéből, amelyben a szerző a XIX. századi portugál társadalmat figurázza ki, de leginkább is a politikai elitet. Hihetetlen, hogy már húsz éve vetítették, de még mindig nagyon jól emlékszem rá, mennyire élveztem. És ma aktuálisabb, mint valaha: a főhős (vagyis antihős) bármilyen aljasságra képes annak érdekében, hogy előrébb jusson a politikában, és ennek köszönhetően nagy sikereket is arat.

 

2. Lusitana Paixão - Luzitán szenvedély - 2003, RTP, 150 rész

lusitana-03.png

Ha már Eça de Queirós, ezt a telenovelát azért vettem fel a listára, mert a legnagyobb portugál realista író számos regényének hőse ihlette, csak az egész sztori XXI. századi díszletek között zajlik. Megjelenik egy Abranhos grófjára kísértetiesen hasonlító figura, de a Maia-család (Os Maias) alapsztorija, a vérfertőző szerelem is felbukkan. Valamint eszünkbe juthat a cselekményről a Basílio kuzin (Primo Basílio) című kisregény is, hogy egyéb műveket ne említsek. Csemege azoknak, akik szeretik Eça-t, de az is remekül szórakozhat, aki soha nem olvasott tőle egy sort sem.

 

3. Pedro e Inês - 2005, RTP, 13 rész

pedro_e_ines.jpg

Ebből a híres portugál Rómeo és Júlia sztoriból, amelyet Camões is megénekelt, több film is készült. Többször feltettem szavazásra a Szexcsaták blogon, de sose került első helyre, így eddig nem írtam belőle posztot. A történet egy része történelem, más része legenda. A XIV. századi Portugáliában járunk: Pedro trónörökös halálosan beleszeret felesége udvarhölgyébe, Inês de Castro-ba, és mikor a neje meghal, úgy dönt, hogy apja akarata ellenére feleségül veszi szeretőjét, Inês-t, akitől már gyermekei is születtek. A király nem nyugszik bele fia választásába, embereivel megöleti az asszonyt, Pedro pedig megesküszik, hogy ha egyszer trónra lép, véres bosszút áll majd azokon, akik részt vettek a merényletben. Mindazoknak ajánlom, akiket érdekel a középkori portugál történelem és szeretik a királydrámákat.

 

4. Equador - Egyenlítő - 2008, TVi, 30 rész

equador.jpg

Miguel Sousa Tavares regényéből készült sorozat, amely a XX. század elején játszódik, a királyság utolsó éveiben, részben Lisszabonban, részben São Tomé e Príncipe-én, amely akkoriban portugál gyarmat volt. Luís Bernardo Valença-t a király azért nevezi ki kormányzónak erre az isten háta mögötti szigetcsoportra, mert meg kellene győznie a briteket arról, hogy a portugálok tényleg megszüntették a rabszolgaságot. De a kakaóültetvényesek nagy része ragaszkodik a régi módszerekhez és a hátuk közepére sem kívánják a kormányzót. Ezt a sorozatot most néztem végig, nagyon tetszett, kiváló a sztori és a színészek, ne hagyjátok ki! Létezik brazil szinkronos verziója is.

 

5. Bocage - 2006, RTP, 8 rész

bocage_6.jpg

A sorozat Manuel Maria Barbosa du Bocage portugál költőről szól, aki a XVIII- XIX. század fordulóján élt, nagy botrányhős és szoknyavadász hírében állt, zavaros ügyei miatt le is tartóztatták és többek között az Inkvizíció börtönét is megjárta. Beutazta a portugál gyarmatokat, járt brazil földön, de Afrikában és Makaón is. Ebből az alapanyagból azért nem volt nehéz vicces és érdekes sorozatot készíteni. (Nota bene: ha jól emlékszem, nem egyetemi tanulmányaim során találkoztam a költő nevével, hanem már Portugáliában, amikor valaki nagyon pikáns verssel akart megdöbbenteni.)

 

6. A Ferreirinha - 2004, RTP, 13 rész

ferreirinha.jpg

A XIX. században játszódó történelmi sorozat főszereplője Antónia Ferreira, a Douro-völgyének nagyasszonya, aki fontos szerepet játszott a portói bor történetében. De megjelenik a sztoriban Camilo Castelo Branco romantikus író is, akit egy házasságtörő szerelem juttatott börtönbe a szeretőjével együtt. Elég borongós hangulatú sorozatra emlékszem, a korszakhoz illően sokat szenvedtek benne.

 

7. O Processo das Távoras - A Távora-per. 2002, RTP, 13 epizód

tavoras-8.jpg

Ha jártatok Lisszabonban, akkor biztos láttátok Pombal márki szobrát: ennek a sorozatnak ő az egyik központi figurája. A 1755-ben Portugáliát hatalmas trauma érte: a főváros a történelem egyik legpusztítóbb földrengésének esett áldozatul. Három évvel később I. József király ellen furcsa merényletet követnek el, Pombal márki pedig ezt,  a valószínűleg általa szervezett "gyilkossági kísérletet" használja fel arra, hogy leszámoljon a kor legbefolyásosabb arisztokrata családjával, a Távorákkal. Mivel erről a történetről külön posztot is írtam a Lemil blogon, akit érdekel, az ott bővebben is megtalálja.

 

8. O Ministério do Tempo - Az időminisztérium, 2017, RTP, 21 rész

ministeiro.jpg

Biztos sokan ismerik az eredeti spanyol verziót, amelynek most már a negyedik évadját adják a tve-n, de látható a Netflixen is mindenféle nyelvű felirattal. A portugálok megvették a licenszet és adaptálták az első évadot. Az alapötlet szerint Portugália rendelkezik olyan időkapukkal, amelyeken keresztül csakis a mindenkori portugál felségterületen belül különféle korszakokba lehet utazni: ezeket az időkapukat egy külön minisztérium kezeli, melynek legfőbb tevékenysége, hogy megakadályozza a történelem megváltoztatását: különböző történelmi korokból rekrutált ügynökök utazgatnak ide-oda, hogy mentsék a menthetőt. (Nem meglepő, ha többeknek eszébe jut a Timeless, mert felmerült, hogy az amerikaiak is a spanyol ötletet használták fel, csak inkább plágiumszerűen.)

Az egyik részben egyébként tanúi lehetünk Szent Erzsébet rózsacsodájának, csak ez a Szent Erzsébet nem az Árpádházi, hanem a portugáliai változat, a csodát meg koppintották.

 

9. Conta-me como Foi - Meséld el, hogy volt - 2007-2011, 2019-2020, RTP, 6 évad, 156 rész (folyamatban)

conta-me-como-foi-rtp.jpg

Ugyancsak spanyol licensz, mindkét verzióból elég sokat láttam, nem mondhatnám, hogy a portugál gyengébb. A cselekmény a hatvanas évek végén indul és most tartanak a nyolcvanas évek közepénél: egy "átlagos" lisszaboni család életén keresztül követhetjük végig a történelmi, társadalmi változásokat. A történet kezdetén a portugál diktátor, Salazar olyan balesetet szenved, amelyből nem épül fel többé, ez pedig akkor még beláthatatlan következményekkel jár. A sorozatot azoknak ajánlom, akiket részletekbe menően érdekel a XX. századi Portugália.

 

10. Bem-vindos a Beirais - Isten hozott Beirais-ban - 2013-2016, RTP, 640 rész

bem-vindos-a-beirais.jpg

Azért hagytam a lista végére ezt a kortárs telenovelát, amely brutálisan sok epizóddal rendelkezik, hogy érzékeltessem, milyen is egy igazi latin tévésorozat. Emlékeztet a Mi kis falunkra, hiszen vidéken játszódik, és a falusi élet szépségeit mutatja be kissé szatirikus formában. Azért is illesztettem ide, mert habkönnyű szórakozást nyújt, és mert kortárs környezetben játszódik, vagyis a nyelvezete is megfelel a ma használtnak - ez azonban nem jelenti, hogy könnyen érthető lenne. Az egyik főszereplő egy sokak által idehaza is ismert színésznő, Lucia Moniz: ő volt Colin Firth partnere az Igazából szerelem című filmben. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapiportugal.blog.hu/api/trackback/id/tr3016118508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása