Portugál nyelv kezdőknek és haladóknak

Mindennapi portugál

Mindennapi portugál

Anya, apa, mátrix

2019. szeptember 16. - Professora Csilla

Kezdjük Ádámnál és Évánál (Adão e Eva), vagyis az apánál és az anyánál! Mert ez a legegyszerűbb, meg valahogy úgyis el kell kezdeni, és a szócsaládok közvetlenül kapcsolódnak az emberi családokhoz. 

adam_eva.jpg

A portugálban az anya: mãe (plur: mães, eredete: lat. MATER, MATRIS), az apa: pai. (eredete: lat- PATER, PATRIS). A szülők pais, ami tulajdonképpen az apa többes száma, tehát az apák és a szülők ugyanúgy hangzik.(Ne keverjük a país = ország szóval, másutt van a hangsúly!) Sokan gondolják, hogy a parentes szó jelenti a szülőket, mivel a parir (szülni) és az angol parents ebbe az irányba hatnak, de a portugál parentes szó rokonokat jelent. (A parturiente meg a szülő nő...)

Maternal: anyai (instinto maternal = anyai ösztön), paternal: apai. Innen jön a paternalista (atyáskodó), paternalismo = paternalizmus (atyáskodó állami berendezkedés).

A pai, a pão (kenyér, péksütemény) és a pau (bot) is keveredhet, ha kicsinyítőképzős alakjaikat akarjuk többes számba tenni. Pai=> paizinhos, pão =>pãezinhos, pau=> pauzinhos

Léteznek ugyanakkor a spanyolban ugyancsak használatos madre/padre formák is, bár manapság már inkább csak vallásos közegben, speciális jelentéssel: a padre atya (katolikus pap), a madre pedig apácafőnök. A madre szó jelent méhet is. 

Ha már itt tartunk: talán eddig kevesen gondoltak bele, de a mátrix kifejezés is az anyához kapcsolódik, portugál alakja matriz. Első jelentése, akár a latinban: anyaméh, ebből jött aztán a matematikában és egyéb tudományterületeken használt táblázat. Ma már, ha beírjuk a Mátrix szót a keresőbe, az első oldalon csak a film különböző részeiről olvashatunk. 

matrix-2-1024x576.jpg

Igreja matriz: egy adott település legfontosabb temploma. A matriz jelent még a nyomdászatban matricát is: ez az anyaminta, ebből lett a levonókép, öntapadós címke, amivel a gyerekek mindent összeragasztanak. (Ha már itt tartunk, a nyomdászatban van patrica is: ez a vésett acélbetű; betűkölyű).

Matrícula/matriculação: a magyarul matrikulának írt kifejezés is a MATRIX-ból származik, annak kicsinyítő képzős alakja, anyácska: vagyis anyakönyv. Matricular-se: beiratkozni. 

A szülőhelyettesítők elnevezése is a latinra megy vissza: keresztanya/-apa: madrinha/padrinho. A madrinha a latin MATRINA, anyácska portugál változata. A padrinho pedig a vulgárlatin PATRINUS, apácska továbbfejlesztése. Fada madrinha: tündérkeresztanya. Padrinhos de casamento: esküvői tanúk az egyházi szertartásnál.

fada.jpg

Mostohaszülők: padrasto (PADRASTER), madrasta (MATRASTRA), együtt a kettő: padrastos. Manapság nem divat már így nevezni a nevelőszülőket, inkább a pais adotivos kifejezést használjuk. A mostohák mesékben fordulnak elő leginkább. 

Nem csak a portugálban, hanem más újlatin nyelvekben (illetve az angolban is) feltűnik a matrimónio/património szópár. Nyilvánvaló, hogy ezekben is tetten érhető a latin MATER/PATER.

A matrimónio manapság házasságot jelent (ahogy a casamento): magát az intézményt, illetve a párt is. De miért van ebben a szóban a matri előtag? A klasszikus latinban a MATRIMONIUM még nem házasságot jelentett, in matrimonium dare annyit tett, hogy férjhez adni, vagyis (legálisan) anyaságra adni a lányt. 

matrimonio.jpg

A partimónio viszont vagyont, örökséget jelent. Ami hagyományosan apa ágon öröklődött. A património mundial pl. a világörökség.

Matrilinerar (anyaági), patrilinear (apaági).

Pátria = haza, patriota = hazafi, patriotismo = hazafiság

Patrão, patroa = patrónus, patróna. A patrão főnök/tulajdonos és pártfogó is egyben.

Patrocinar = támogat, finanszíroz, patrocinador = támogató, apadrinhar = támogat, kvázi szülőként viselkedik 

Matrona = érett, tiszteletreméltó asszony.

Maternidade = anyaság, szülészet. Paternidade = apaság. 

maternidade.jpeg

Matéria = anyag (De szép, hogy a magyarban is anya szó továbbfejlesztése az anyag, nyelvújításkor jó ötletnek tűnt a latin alapján gondolkodni.) És innen már minden ehhez kapcsolódó kifejezés is anyai ágon fejlődik: material, materialista, materialismo

Patriarca, matríarca.

Patriarcado, matriarcado (apajogú illetve anyajogú társadalom)

Patricídio = apagyilkosság, matricídio = anyagyilkosság, parricídio = szülőgyilkosság 

Patrício, -a = patrícius, vagyis nemesi származású, illetve valakinek a földije. 

Az apát egyébként sokszor progenitor-ként emlegetik (a nemző). Progenitores = szülők

O Pai Natal a Télapó, vagyis inkább karácsonyapó. (Nem Mikulás, mert nem december 6-án érkezik, hanem 25-én.) Braziloknál Papai Noel egyenest a franciáktól kölcsönözve.)

pai_natal.jpg

A Mennyei Atya Pai Celestial. A Miatyánk: Pai nosso.

Hogyan lehet becézni anyát és apát?

Mãe, mãezinha, mamã, mamãe. (Vigyázat, a mama így, nazális nélkül női mellett jelent, a mamar pedig annyit tesz: szopni. Amamentar: szoptatni, mamilo: mellbimbó, mamadeira = cumisüveg.)

Pai, paizinho, papá, papai (Ismét vigyázat, a papa ékezet nélkül [az első a-n van a hangsúly] jelentheti a pápát [akkor o papa, persze a római pápa is apácska], és jelenthet kaját, bébipapit [a papa], folyós állagú ételt. A papar pedig enni. Egyébként ez is a latinból jön: PAPPARE.

Apaparicar = a papar-ból: kényeztetni

mamar.jpg

Kifejezés: Não ter papas na lingua = Nem köt csomót a nyelvére, ami a szívén, az a száján. És ha már itt tartunk, a papar valahányadik jelentése szexuális jellegű, mivel a comer is használatos ilyen értelemben. Comi / papei aquela gaja. = Megvolt az a csaj. 

Még egy vicces érdekesség: amit mi anyacsavarnak nevezünk, az viszont porca (emse). 

Itt befejezem, de ezt a gyönyörű szócsaládot lehet még bővíteni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapiportugal.blog.hu/api/trackback/id/tr4115094154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása